Сделать стартовой | Добавить в закладки
Українською     In English    
Портал г.Смела » Новости г Смела


 Що ми їмо? Шифр етикетки

24.05.2011, Просмотрено: 2598, Категория: Общество, Комментарии: 0
Що ми їмо? Шифр етикеткиУ Європі жоден поважаючий себе споживач не купить товар, заздалегідь не вивчивши зміст етикетки. За даними досліджень, 80% населення Євросоюзу чудово орієнтуються у всіх маркіруваннях і кодуваннях. В Україні, наприклад, подібної ерудованістю можуть похвалитися лише 20% покупців. З сьогоднішнього номера газета Торговий ряд починає вести серію публікацій під рубрикою "Етикетка". Так що ж стоїть за усіма цими ієрогліфами?

Споживання їжі - це ціле мистецтво. Про яке, на жаль, встигла забути сучасна людина. На жаль, в далекому минулому залишилися неспішні сімейні трапези і розмірені чайні церемонії. У шаленому ритмі нашого життя ми все більше харчуємося як-небудь, де-небудь і чим-небудь. За що й розплачуємося своїм здоров'ям. Адже самий звичайний продукт харчування може таїти в собі чимало сюрпризів.

Не варто оброблятися скороминущим поглядом на термін придатності, спробуй дочитати етикетку до кінця. Крім знайомих слів (цукор, жир, вершки, масло) ти напевно побачиш всілякі абревіатури і багатозначні цифри. У них і криється весь секрет. Від того, що стоїть за цими "ієрогліфами", багато в чому залежатиме правильність твого вибору.

Міфи про штрих-коді. Зараз практично на будь-якому товарі можна побачити хитромудрі рисочки-циферки, звані штрих-кодом. Ми настільки звикли до його присутності на етикетках, що стали сприймати як показник якості. А між тим до якості товарів штрих-код має слабке відношення. Він і створений-то був не стільки для споживачів, скільки для виробників і, головне, реалізаторів.

У далекі радянські часи штрих-коду не було й близько. У період тотального дефіциту товарів було небагато, орієнтуватися в них було нескладно, тому необхідність у додатковій кодуванні була відсутня. При нашому сьогоднішньому достатку запам'ятати всі найменування не в змозі ні продавець, ні виробник. Ось і прийшли на зміну довгим сертифікатами із описом товару короткі і компактні штрих-коди. Продавцю тепер досить пронести товар штрих-кодом вниз над касовим апаратом, і на екрані з'являється вся необхідна інформація. Це значно спрощує і прискорює процес складування та продажу продуктів.

Зараз закодовані практично всі товари, що обертаються на світовому ринку. Однак це зовсім не обов'язково. При бажанні виробник може і не ставити на свій товар штрих-код, тим більше що коштує це недешево. У штрих-коді, що складається з 13 цифр (європейський стандарт), перші дві цифри позначають країну; наступні п'ять - код підприємства; ще в п'яти цифрах зашифровані споживчі властивості. Остання цифра штрих-коду - контрольна, служить для визначення справжності коду.

Єдине, що може по штрихове кодування визначити споживач, так це країну-виробника. Однак і тут є свої складності. Якщо зазначена на етикетці країна-виробник не збігається з даними штрих-коду, це не завжди означає, що ви напали на підробку. Деякі фірми, виробляючи товари в одній країні, реєструються в іншій. Або розміщують в третіх країнах свої філії. А можливо, це спільне виробництво. Загалом, причин достатньо.

Зовнішній вигляд штрих-коду теж мало про що говорить. Він цілком може бути і вузьким і коротким і зовсім без цифр. Скорочені кодування цілком допускаються. Є, правда, один спосіб визначити за штрих-кодом справжність товару:

1. Запам'ятай контрольну цифру в штрих-коді (вона остання).
2. Склади цифри, що стоять на парних місцях.
3. Отриману суму помнож на три (умовно отримаємо Х).
4. Склади цифри, що стоять на непарних місцях, окрім контрольної (умовно отримаємо Y).
5. Склади Х і Y (Х + Y).
6. Від результату відкинь першу цифру (отримаємо Z).
7. Тепер від десятки відніми Z (10-Z).

Повинна вийти контрольна цифра. Якщо вони не співпали - перед тобою точно підробка. Громіздкий спосіб, але іншого немає.

Технічний прогрес надзвичайно полегшив наше життя, зробив її комфортною і зручною. Але, на жаль, не всі досягнення цивілізації сприятливо позначилися на нашому здоров'ї. Це варто враховувати, перш ніж бігти стрімголов в супермаркет і змітати все, що підвертається під руку. Запам'ятай! Ми - те, що ми їмо.

Всі досягнення харчової індустрії відображені на етикетках у вигляді Е-кодів. Саме під ним ти можеш дізнатися, що ж поклали в твій улюблений продукт, щоб зробити його смачнішим і привабливіше. Про це читайте в наступному випуску газети.



Погода, Новости, загрузка...

Комментарии

Нет комментариев
Оставлять комментарии могут только авторизированные пользователи

Новости Смела.

Новости Смелы - это новостной мониторинг смелянских новостей, с разбивкой по группам. Происшествия в городе, криминал, события, спортивные новости Смелы и Смелянского района.

X
главная страница copyright © Смела
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.
:: Реклама на сайте
Copyright ©2007-2017 by Kasseler CMS. All rights reserved.